Species tab allows an overivew of the list of species from BioRaS database that have occurence data. You can browse species or sort it by clicking the column names in the table header.

You can also search through species with more options using the "find" tab. The detailed informations about each species could be found by clicking on the "details" tab or on any of particular species from the list. All of the tables are interconnected, so that within species details you can access other tabs (eg. Occurence or Pictures if present).

This Record
Found 1 of 26505 records in table Species
Now Showing 1 of 1

Current Record: Lepus europaeus Pallas, 1778

Lepus europaeus Pallas, 1778

Jedan od najvećih pripadnika porodice zečeva. Nastanjuje kontinentalnu Evropu, Afriku, Malu Aziju, a unešen je i aklimatizovao se i u Severnoj i Južnoj Americi, Novom Zelandu i Australiji. Dužina tela iznosi 48–75cm, a masa 2,5–4kg. Krzno im je žućkasto smeđe ili boje rđe, na trbuhu svetlije. Oko očiju imaju crni prsten. Tokom zime ne dobijaju belo krzno, za razliku od mnogih drugih vrsta zečeva. Polovi se vizuelno ne razlikuju. Uglavnom se hrane biljnom hranom, travom, lišćem i usevima tokom leta, a zimi grančicama, pupoljcima, korom žbunja i mladog drveća. Za razliku od kunića, s kojima ih često mešaju, zečevu imaju duže uši i zadnje noge, veći su i brži. Žive u jazbinama iznad zemlje, dok kunići imaju podzemne jazbine. Zbog svega navedenog zečevi se pri begu uglavnom oslanjaju na brzinu, a ne na skrivanje u jazbini. Uglavnom nisu socijalne životinje i udružuju se samo tokom parenja. Od marta do oktobra ženka se koti 2–4 puta i na svet donese 4–8 zečića, koji odmah progledaju i imaju krzno (za razliku od kunića). Prirodni neprijatelji su im krupne ptice grabljivice i zveri poput lisice, risa, vuka i drugih. Obični zec živi na otvorenim livadama i poljima koja se graniče sa živicom ili šumarcima, često u blizini njiva i useva. Kod nas su populacije najbrojnije u Vojvodini, dolinama velikih reka i kotlinama.

Click to minimize this section Details

Taxon Mammalia
Family Leporidae
Species Lepus europaeus Pallas, 1778
Created 2012-08-31
Modified 2012-08-31
Development of this site was supported by
Netherlands Embassy in Belgrade during 2011. and 2012.
(c) 2015 All rights reserved
BioRaS viewer is powered by Xataface